Звернення щодо Закону про столицю

11:30, 11.10.2019

Новина

 

Народним депутатам України 

Ткаченку  Олександру Владиславовичу

Гуріну Дмитру Олександровичу

Бондар Ганні Вячеславівні

Арахамія Давиду Георгійовичу

Корнієнку Олександру Сергійовичу

Яременку Богдану Васильовичу

Забуранна Лесі Валентинівні

Буймістер Людмилі Анатоліївні

Швець Сергію Федоровичу

Пуртовій Анні Анатоліївні

Ковалеву Артему Володимировичу

Струневич Вадиму Олеговичу

Перебийніс Максиму Вікторовичу

Радуцькому Михайлу Борисовичу

Дубінському Олександру Анатолійовичу

Дунда Олегу Андрійовичу

Грищуку Роману Павловичу

Безуглій Мар'яні Володимирівній

Леросу Гео Багратовичу


Київська міська організація Політичної 

партії ДемАльянс (Демократичний альянс)

 

ЗВЕРНЕННЯ

У суспільстві, зокрема серед Київської громади, активістів та політиків, останні дні обговорюється новий проект закону 2143-3  “Про місто Київ-столицю України”, який було прийнято Верховною Радою України у першому читанні 3-го жовтня. 

Даний проект закону має низку невідповідностей та колізій з існуючими законами: Закон України “Про місцеве самоврядування”, Закон України “Про статус депутатів місцевих рад”, Закон України “Про місцеві вибори”. А також проект закону має негативний висновок Головного науково- експертного управління. Зважаючи не великий вплив даного закону на подальше функціонування та  управління в столиці, Київська міська організація ДемАльянс разом з профільними експертами напрацювала пропозиції змін до законопроекту 2143-3 “Про місто Київ-столицю України”.

Зокрема ми вбачаємо наступні зміни: 

1. Скасувати зазначену норму десяти районів у м. Києві, як складову адміністративно- територіального устрою. Дане врегулювання кількості районів не може бути зазначено в Законі, адже Київська міська рада повинна мати можливість запропонувати змінити кількість районів в столиці відповідно до потреб територіальної громади міста у найкоротший термін.

2. Вилучити статтю, які описують організацію міського життя на засадах сталого розвитку. Дана стаття описує важливі принципи розвитку столиці, які мають право на існування, про те, не є нормами закону, і їх доцільно відобразити у стратегії розвитку м. Києва, міських цільових програм та нового Стату міста Києва. Також вбачаємо необхідність, перш ніж вказувати формулювання  громадських просторів, надати визначення, що таке є громадським простором. Для однакового трактування усіма суб’єктами. 

3. ДемАльянс вбачає, що обмеження права громадян подавати свої пропозиції до  Статуту територіальної громади, не тільки його ініціювання, не може бути обмежено штучно визначеною кількістю голосів територіальної громади у 20 тисяч. Також, зазначена форма, як петиція не обмежує у волевиявленні лише територіальну громаду міста. Пропонуємо привести статтю у відповідність до Закону України “Про місцеве самоврядування” та надати можливість подавати свої пропозиції територіальній громаді через інструмент місцевої ініціативи. 

4. Такі статті закону, як почесні звання у м. Києві. Доцільно відобразити в Статуті територіальної громади міста Києва. Оскільки дана норма не є нормотворчою.

5. Звертаємо увагу, що в столиці існує одна територіальна громада міста Києва.  Необхідно привести даний проект Закону у відповідність до цього. 

6. Проект Закону не враховує можливість ініціювати рішення до відповідних рад міської або районної територіальною громадою міста. Пропонується доповнити проект закону пунктом про можливість вносити проекти рішень від територіальної громади відповідно до Закону України “Про місцеве самоврядування”  шляхом подання місцевої ініціативи.

7. Проект закону зазначає, що депутати міської ради є посадовими особами органу місцевого самоврядування, і працюють на постійній основі. Це передбачає обмеження депутата місцевої ради займатися іншою діяльністю, в тому числі підприємницькою. Під час публічних обговорень даного проекту, ініціатори законопроекту зазначали, що депутати міської ради будуть отримувати зарплатню. Проте в запропонованому Законі даної норми про отримання заробітної плати не зазначається. Для усунення непорозумінь вбачаємо необхідність зазначити особливість винагороди депутата міської ради. Також даний пункт має бути застосований до депутатів усіх міських рад та відповідати Закону України “Про статус депутата місцевої ради”.

8. Вважаємо за доцільне, поруч зі статусом Головного архітектора та його повноважень зазначити і його персональну  відповідальність перед територіальною громадою міста за здійснення політики містобудування та архітектури в місті.

9. Усунути розділ, який визначає стратегічне планування в м. Києві.Оскільки стратегічне планування і будь-які програми, за результатами стратегічного планування є продуктами органів місцевого самоврядування. Дані норми недоцільно включати в Закон, але можуть бути включені у цільові програми та Статут міста. 

10. Також зазначаємо, що норми щодо містобудівного кадастру: Урядом України ведеться робота щодо розробки містобудівного кадастру. Таким чином столиця отримає кадастр відповідно до програми Уряду.

11. Відновлення місцевого самоврядування в столиці відбудеться тоді, коли будуть створені районні ради в місті. Даний проект закону не виключає можливість їх не створення та обмежує норму у кількість депутатів районних рад - 20 осіб. За існуючою кількістю районів і кількості осіб, які проживають в цих районах дане представництво буде нерівномірним. ДемАльянс пропонує керуватися нормами щодо кількості депутатів, які зазначені у Законі України “Про місцеві вибори”. 

12. Є необхідність окреслити повноваження депутатів районних рад та відповідні бюджети для районних рад у місті Києві. ДемАльянс вносить на розгляд пропозиції щодо визначення цих норм.

13. Зазначимо, що Київська міська державна адміністрація не може надавати повноваження Магістрату відповідно до Закону України “Про місцеві державні адміністрації. Законом не передбачено права місцевих державних адміністрацій передавати права до органів місцевого самоврядування. Також зі статті випливає, що Магістрат не дії в рамках забезпечення законності і правопорядку, додержання прав і свобод громадян в межах міста Києва, дотримання Конституції та Законів України. Пропонуємо усунути дану невідповідність.

14. Роль і участь Префекта щодо надання приписів та протестів. Для того, щоб Префект не перебирав на себе повноваження правоохоронних органів та водночас міг контролювати відповідність рішень органів місцевого самоврядування до Конституції України та Законів України, пропонуємо прибрати норму приписів та протестів. Префект має право звернутися з відповідною вимогою щодо зупинення рішення чи його скасування до адміністративного суду міста. Також вносимо можливість органів місцевого самоврядування висловити ноту недовіри до Префекта.

15. Цим законопроектом встановлюються також окремі для Києва правила виборів. Пропонуємо відмовитися від даних норм. Виключити статті 16-1-16-10. Збільшення територіальних виборчих округів у 12 разів, як пропонується законопроектом, однозначно робить вибори змаганням грошей, а не кандидатів та їх програм. Вибори до районних у місті Києві рад не мають відбуватися за мажоритарною системою. Суспільство вимагає повністю відмовитися від мажоритарної складової як корупційної системи.

Наголошуємо на необхідності розглянути запропоновані зміни та включити їх до проект закону 2143-3  “Про місто Київ-столицю України”.

Додаток: https://drive.google.com/file/d/1Y0DL6DWPDEer-iCeYWk1ypAQx2bAf8FN/view?fbclid=IwAR0AY1UsLObiqHI58iyKL7-rteonCULvcHep0bUEHThD8rEvuUk7ok2dvjM

 

Голова Київської міської організації

Політичної партії ДемАльянс (Демократичний альянс) 

Гвоздік О.С.

Всі новини